W dniach 17-18 września 2019 r. w Warszawie odbywała się 13. Międzynarodowa Konferencja „Bezpieczeństwo dzieci i młodzieży w internecie”. Nasza Fundacja była reprezentowana przez Natalię Mirosz. Pierwszego dnia Konferencji odbyła się debata o tym jak rodzice mogą pomóc swoim dzieciom w korzystaniu z nowych technologii w bezpieczny i konstruktywny sposób. Kolejny panel był poświęcony rodzicielstwu oraz roli edukacji w dobie cyfrowej rewolucji. Dyskutowano też jak radzić sobie z nowymi technologiami w szkole. Podsumowaniem pierwszego dnia był pokaz filmu „Zwierzenia nastolatków” (film dokumentalny, Izrael, 2018).

Podczas kolejnego dnia rozwijane były dwa zagadnienia: cyberprzemoc oraz sexting. My braliśmy udział w sesji: „Cyberprzemoc, agresja w sieci, mowa nienawiści online”. Poznaliśmy wiele inspirujących osób, przedstawicieli wielu organizacji i inicjatorów różnych wydarzeń. Dzień zakończyliśmy wspólną otwartą debatą, obejmującą tematy omawiane podczas konferencji.

Podsumowując – były to dwa dni pełen nowych doświadczeń i nauki, na pewno wykorzystamy zdobytą wiedzę podczas prowadzonych przez nas warsztatów.