Nasza Fundacja miała przyjemność brać udział w Pikniku Naukowym już po raz czwarty. W tym roku Piknik odbywał się w sobotę 11 maja, a temat przewodni brzmiał „My i maszyny”. Stanowisko Fundacji było usytuowane w strefie „Przyszłość”, a naszym zadaniem było zaprezentowanie wynalazków, które zmieniają codzienne życie ludzi.

Przygotowaliśmy dla odwiedzających 4 pokazy:

1. Telefon przeszłości – ideą tego pokazu było zaprezentowanie, w jaki sposób działa tradycyjna telefonia stacjonarna. Nasi goście mogli samodzielnie nawiązać połączenie przy użyciu telefonów miejscowej baterii i przełącznicy ręcznej. Dzięki opiekunom stanowiska mogli także wiele się dowiedzieć o tradycyjnej telefonii. Pokaz cieszył się ogromnym zainteresowaniem.

2. Zintegrowana komunikacja – prezentowaliśmy możliwości technologii VoIP oraz nowe rozwiązania telefonii stacjonarnej.

3. Nowe możliwości w starym wydaniu – odwiedzający mieli możliwość wykonywania połączeń video pomiędzy telefonami stacjonarnymi oraz mogli doświadczyć kompatybilności telefonu stacjonarnego ze stronami internetowymi.

4. Kreatywna komunikacja – ten pokaz przeznaczony był dla najmłodszych uczestników – można było zaprojektować i wykonać przy użyciu materiałów plastycznych swój własny, niepowtarzalny telefon. Efekty pracy naszych dzielnych, małych projektantów prezentujemy na zdjęciach.

Nasze stanowisko cieszyło się dużą popularnością, co było dla nas ogromną radością. Dziękujemy serdecznie za ogromną pomoc i prowadzenie pokazów naszym Kolegom z firmy Intelligent Technologies S.A. Byliście wspaniali! Dziękujemy również wszystkim Wolontariuszom za zaangażowanie i kreatywność! Jesteśmy bardzo zadowoleni z udziału w Pikniku i mamy nadzieję, że spotkamy się ponownie w przyszłym roku!